Καβαλετο αγιογραφιας

Χειροποίητο, αναδιπλούμενο, επιτραπέζιο καβαλέτο αγιογραφίας.

Μερικές φορές, χρειάζεται να επινοήσεις μόνος σου τα εργαλεία που θα διευκολύνουν τη δουλειά σου. Αφού λοιπόν τα καβαλέτα που υπάρχουν στο εμπόριο δεν με βόλευαν είτε λόγω διαστάσεων, είτε λόγω έλλειψης σταθερότητας, σχεδίασα και κατέληξα σε ένα φορητό καβαλετάκι που με βόλεψε πολύ! Το δείχνω λοιπόν, ως ιδέα που μπορεί να διευκολύνει την εργασία και άλλων επαγγελματιών ή ερασιτεχνών της αγιογραφίας ή της ζωγραφικής.

χειροποίητο αναδιπλούμενο επιτραπέζιο καβαλέτο αγιογραφίας

Το φτιάξαμε από ξύλο ελάτου, που είναι ελαφρύ για εύκολη μεταφορά, και σε διαστάσεις που επιτρέπουν να χρησιμοποιηθεί για μέγιστο ύψος εικόνας έως 35 εκατοστά. Θα μπορούσε βέβαια να γίνει παραγγελία σε άλλες διαστάσεις και να προσαρμοστεί σε ότι ύψος μας διευκολύνει – εγώ το υπολόγισα με βάση τα μεγέθη που δουλεύω συνήθως. Επίσης, δεν ήθελα να βγεί πολύ μεγάλο για να μπορώ να το μεταφέρω στα μαθήματα πιο εύκολα.

χειροποίητο αναδιπλούμενο επιτραπέζιο καβαλέτο αγιογραφίας

Το σημείο που ακουμπάει η εικόνα είναι συμπαγές, σαν πινακίδα, γιατί με τα καβαλέτα που έχουν πηχάκια είχα το πρόβλημα πως όταν δούλευα μικρή εικόνα και έπεφτε στο κενό τους, δεν πάταγε καλά και κουνιόταν καθώς δούλευα. Έτσι λοιπόν είναι πολύ σταθερό, δεν κουνιέται ούτε τρέμει όταν δουλεύεις, ακόμα κι αν στηρίξεις το βάρος του χεριού σου πάνω στο ξύλο.

Επίσης δεν ήθελα πουθενά βίδες με πεταλούδες γιατί χαλαρώνουν με τη χρήση και δεν σφίγγουν καλά. Η κλίση ρυθμίζεται με ξύλινα στοπ στο πίσω μέρος.

χειροποίητο αναδιπλούμενο επιτραπέζιο καβαλέτο αγιογραφίας

Αναδιπλώνεται και γίνεται εντελώς επίπεδο, ασφαλίζει με ένα γάντζο, και μεταφέρεται εύκολα.

χειροποίητο αναδιπλούμενο επιτραπέζιο καβαλέτο αγιογραφίας

Μια εύκολη κατασκευή για τον ερασιτέχνη ή τον επαγγελματία αγιογράφο.